WEBBHOTELL
Vad är ett webbhotell?
Ett webbhotell är den plats (dator / moln) där din hemsida placeras för att bli synlig på internet.
Oftast anlitar man en webbyrå som skapar hemsidan tillsammans med dig och sedan placerar webbyrån din hemsida på passande webbhotell. Utan ett webbhotell ingen hemsida kan man säga.
Ett webbhotell liknar ett hotell
Precis som när du checkar in på ett hotell så får du en nyckel och ett rum som du betalar för för den tid du stannar på hotellet. Du placerar dig själv och dina resväskor i rummet. Likadant är det med ett webbhotell. Du får en nyckel (ett login) och ett rum (en plats på en dator eller en plats i molnet). Där placerar du din hemsida (dina filer / bilder) och betalar en årsavgift så länge du behöver ditt webbhotell.
Vilket webbhotell ska man välja?
Vilket webbhotell man ska välja att placera sin hemsida på är inte den lättaste frågan!
Det finns en uppsjö av webbhotell både i Sverige och utlandet. Det finns en del saker man bör tänka på när man väljer webbhotell. Men först måste ni själva veta vilket behov ni har. Detta kanske ni faktiskt inte heller vet, utan ni vet vad ni skulle vilja ha på er hemsida men inte vilken teknik det kräver. Då är det bra att bolla alla era önskemål och idéer med en webbyrå.
Här är några saker att titta efter när man skall välja webbhotell för sin hemsida:
01
Teknik
Vilken teknik eller programspråk stödjer webbhotellet? Tekniken beror på hur din hemsida är tänkt att byggas. Så denna fråga tar ni enklast tillsammans med er webbyrå. Om en hemsida skall byggas om kan man ibland vara tvungen att byta webbhotell.
02
Utrymme för hemsida
Även här styr typen av hemsida hur mycket utrymme som kan behövas. Oftas har webbhotell flera olika webbhotellspaket att välja mellan där olika utrymme ingår. Oftast kan man uppgradera allt eftersom behovet ökar. Men att välja ett paket med lite mer utrymme är att föredra.
03
Antal hemsidor
Ibland är man i behov av fler hemsidor än en. Man kanske behöver en officiell hemsida för företaget men också en hemsida för en specifik tjänst, vara eller event. Välj gärna ett webbhotell där man får placera flera hemsidor i samma webbhotellstjänst.
04
SSL
Tillhandahåller webbhotellet gratis SSL certifikat? När du surfat på hemsidor har du kanske sett ett hänglås till vänster om webbadressen. Detta betyder att hemsidan har ett SSL certifkat och att du surfar säkert på hemsidan. Hemsidans adress börjar då med https://. Många webbhotell erbjuder gratis SSL.
05
Website Builder
Det finns massor av olika sätt att bygga en hemsida på idag. Många webbhotell erbjuder en sk. Website Builder, en online hemsidebyggare, när du tecknar ett webbhotell. Det kan vara svårt att veta vilken Website Builder som är lätt att jobba i innan man faktiskt redan tecknat upp sig på ett webbhotell. Ibland kan man få prova gratis.
06
Trafik
Det är svårt att säga hur många besökare man kommer få till sin hemsida sk. trafik. Men inte enbart antal besökare påverkar trafiken utan också vad besökarna gör på din hemsida. Har du tex mycket video så kräver dessa en del bandbredd (GB). Många webbhotell har obegränsad trafik och andra har att du kan uppgradera ditt webbhotellspaket när trafiken ökar.
07
Drift och upptid
Inget webbhotell kan garantera att din hemsida är up and running 100%. Ibland kan servrar behöva startas om där din hemsida ligger och det blir då en kort nertid. Men välj ett webbhotell som har bra upptid och driftssäkerhet.
08
CMS stöd
CMS betyder Content Management System. Alltså ett externt hemsidesverktyg som kan installeras på webbhotellet. Webbhotell erbjuder idag sk. one-click-installer av flera olika CMS-verktyg som Wordpress, Joomla och Drupal. Det betyder att man bara klickar på en knapp så installeras det CMS som stöds av webbhotellet och du kan börja bygga din hemsida.
09
Responstid
Responstid är viktigt för din hemsidas prestation. Alltså hur lång tid tar det för din hemsida att laddas när man surfar till den. Välj ett webbhotell som har bra responstider på sina servrar. Sen påverkas responstid / laddningstid även på hur din hemsida är uppbyggd och vad den innehåller.
10
E-post
Se om webbhotellet erbjuder e-post i webbhotellspaketet . Se också om det ingår eller om det tillkommer kostnader för detta. Önskar man Google Workspace, vilket är ett fantastiskt verktyg för e-post och mycket annat, så tillkommer oftast en månadsavgift per e-poskonto.
11
Support
Hur ser supporten ut för webbhotellet? Kan man ringa dom, maila eller chatta? Det är mycket sällan man behöver ringa ett webbhotell idag. Kontakt hålls oftast via mail och chat.
12
Pris
Självklart bör man se över priset för ett webbhotell. Oftast är det en månadsavgift som man betalar per år. Men många webbhotell erbjuder också lägre månadsavgift om man tecknar flera år på samma gång. Sedan kan webbhotell locka med låga månadsavgifter första året som sedan höjs ganska rejält året därpå, så kika på hur villkoren ser ut.